Λιγότερο αλκοόλ, κάπνισμα και ουσίες, λέει η νέα γενιά των Βρετανών.Για μια νέα γενιά, που απορρίπτει τις καταχρήσεις των ενηλίκων, κάνουν λόγο οι ειδικοί
Πηγή: tovima.gr July 31, 2011
Λιγότεροι είναι οι Βρετανοί κάτω των 16 ετών που καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν ή παίρνουν ναρκωτικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 7.300 μαθητές από 246 σχολεία και αποκάλυψε πως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν μειωθεί κατακόρυφα μεταξύ των εφήβων.
Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν την αυγή μίας νέας, συγκριτικά πιο νηφάλιας γενιάς, η οποία απορρίπτει τις καταχρήσεις των ενηλίκων, εκτιμούν οι ειδικοί.
Η αναλογία νεαρών Βρετανών, ηλικίας 11-15 ετών, που έχουν δοκιμάσει αλκοόλ μειώθηκε αισθητά για το 2010, σε σχέση με το 2009 και συγκεκριμένα διαφοροποιήθηκε από 51% σε 45%.
Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα μία γενικότερη πτωτική τάση του ποσοστού ήδη από το 2003, που σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων είχαν δοκιμάσει αλκοολούχα ποτά.
Το ποσοστό νέων που καταναλώνουν αλκοόλ σε συστηματική, εβδομαδιαία βάση έπεσε στο 13% για το 2010, σε αντιπαραβολή με το διπλάσιο 26%, το οποίο είχε προκύψει το 2001 σε αντίστοιχες μετρήσεις. Ωστόσο, 6 στους 10 από αυτούς που παραδέχτηκαν πως πίνουν αλκοόλ, φαίνεται πως καταναλώνουν αρκετή ποσότητα εβδομαδιαίως.
Λιγότεροι, προκύπτει, πως είναι οι νεαροί που θεωρούν αποδεκτή την κατανάλωση ποτών και δη την υπερβολική. Περίπου 30% των συμμετεχόντων, δήλωσαν, πως είναι καλό να καταναλώνει αλκοόλ κάποιος στην ηλικία τους, σε σχέση με το 46% του 2003, ενώ 11% θεωρούσε, πως είναι αποδεκτό να μεθύσει ένας έφηβος μία φορά τη βδομάδα σε σύγκριση με το 20% του παλαιότερου ποσοστού.
Ενθαρρυντικό φάνηκε επίσης στους ερευνητές το γεγονός, πως μόνο το 27% των ερωτηθέντων μαθητών είχε καπνίσει έστω μία φορά, στον αντίποδα του 44% του 2001. Επιπλέον η δοκιμή ή χρήση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ εφήβων είχε μειωθεί σε 18% έναντι του 29% του 2001.
«Οι αριθμοί αυτοί δίνουν ένα ελπιδοφόρο σήμα, πως τα πράγματα μάλλον οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε ο Νόρμαν Ουέλς, διευθυντής του Οργανισμού Family Education Trust.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν επαναπαύονται, καθώς διαρκώς εμφανίζονται νέοι τύποι ναρκωτικών ουσιών αφενός και οι έφηβοι είναι συχνά επιρρεπείς σε βλαβερές επιταγές της «μόδας» αφετέρου, όπως επισημαίνουν.
![]() | Απόπειρα κλοπής οχήματος από εταιρεία στη ΛάρνακαΚαταγγέλθηκε στην Αστυνομία από 51χρονο ιδιοκτήτη πιτσαρίας στη Λάρνακα ότι, γύρω στις 9μ.μ. χθες, πρόσεξε ένα άγνωστο άντρα, να οδηγά το ... |
Δασικές Βιομηχανίες: Πλεονάζον 11 υπάλληλοιΗ Εταιρεία Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου Δημόσια Λτδ ανακοινώνει ότι θα προβεί σε τερματισμό της απασχόλησης έντεκα υπαλλήλων του Συγκροτήματος σαν πλεονάζοντες. Ο πλεονασμός ... | |
![]() | Τον έσωσε και τώρα την σώζει αυτόςΠριν από τρία χρόνια ο Bear ήταν ένας μεγαλόσωμος γερμανικός ποιμενικός που κανένας δεν ήθελε σε καταφύγιο ζώων στο Τέξας. Από ... |
![]() | H κάμερα έπιασε δημοσιογράφο με… σηκωμένη φούσταΟι οικονομικές ειδήσεις ξεκίνησαν κανονικά και η ροή της εκπομπής συνεχιζόταν όπως κάθε ημέρα στο Bloomberg. Όλα πήραν διαφορετική τροπή όταν ... |
![]() | Διάβημα ψευδοκράτους προς την ισραηλινή Πρεσβεία στην ΚύπροΣε διάβημα προς την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία προέβη η λεγόμενη προεδρία σχετικά με την παραβίαση του ''εναέριου χώρου'' του ψευδοκράτους ... |
![]() | Η Επ. Οικονομικών συζητεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο στήριξης τραπεζώνΣυνεδριάζει από τις 16.40, κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προκειμένου να εξετάσει, με τη διαδικασία του επείγοντος, κυβερνητικό ... |
![]() | Η πολλή ζάχαρη κάνει κακό στο μυαλόΕλάττωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ... |
![]() | H κατάθλιψη συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματαΟι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια που ... |
![]() | Διαβάστε τον χαρακτήρα μέσα από το πρόσωποΓια αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις πτυχές του χαρακτήρα ενός ατόμου, απλά και μόνο, παρατηρώντας το πρόσωπό του. Οι ... |














